Vilket solskydd passar bäst för mina fönster?

När man talar om solskydd för fönster idag så finns det ju rätt många val. Dels kan man sätta upp markiser ute, för att få in mindre sol. Men det går ju även att sätta upp persiennner, rullgardiner, plisségardiner, lamellgardiner och så vidare. Vad passar då egentligen bäst? Det är oftast en smaksak, då flera av dem ger samma sak, skydd mot solen och ett bra insynsskydd. Läs mer här om olika varianter. 

Lamellgardiner eller plissé?

När det gäller lamellagardiner och plisségardiner så är de rätt lika. Ja inte till utseende, men till funktion. Båda dessa fungerar bäst om man har fönster med annorlunda mått eller form. De passar även bra i takfönster. Båda kan ge bra skydd mot solen och även ge ljus in i rummet trots att det samtidigt ger skydd mot insyn. 

Rullgardin eller persienn?

Man kan ju även välja rullgardiner eller persienner för sina fönster. Rullgardiner är bra då de täcker i stort sett hela fönstret samt att det går att få det helt mörkt i ett rum. Det är bra att ha sådana i sovrummet, eller i tv-rummet. Persienner är bra med, men det blir inte lika mörkt med dem. 

En kombination av alla

Det man kan göra är helt enkelt att ha olika solskydd i olika fönster. Det är inte ett måste att välja att bara ha persienner i alla fönster i ett hem, utan det går att välja olika beroende på syfte. 

 

24 Nov 2020