Vanliga orsaker till att du har ont i ryggen

Nästan alla har någon gång haft ont i ryggen. Ryggvärk är tredje vanligaste diagnosen bland långa sjukskrivningar, och kan bero på flera orsaker. Om du jobbar på ett sätt som inte är ergonomiskt så kan du få ont i ryggen. Det kan vara att du gör allt för tunga lyft. Kanske din arbetsplats bör satsa på att skaffa conveyersystem, läs mer här om det. 

Våra ryggar är skapta för att kklara av en jämn belastning. Belastningen fördelas av diskar och leder. Av olika anledningar (dålig hållning, sittande, gener, svaga muskler) tar vissa diskar och vissa leder upp för mycket belastning och skador uppstår.

Bland orsaker till ryggont finns bland annat "vanligt ryggont" som även heter lumbago. Sedan finns ”Trött” rygg (rygginsufficiens), Ryggskott (lumbago acuta),  Ischias (lumbago ischias) och Falsk ischias 

Få hjälp med din onda rygg

Om du har ont i din rygg så kan du vända dig till olika yrkesgrupper för att få ndling och träningsprogram. Osteopat, naprapat, kiropraktor, fysioterapeut och sjukgymnast är alla bra på ryggar.Prova dig fram och välj en seriös terapeut som gör en ordentlig utredning, utesluter sjukdomar och ger bra råd.

Du bör alltid uppsöka en läkare för din ryggvärk om ditt ryggont inte går över på tre månader. Samma sak gäller om du får akuta smärtor i bröstkorgen, har smärta kombinerat med till exempel feber, kräkningar, inte känner när du är kissnödig eller kissar på dig, får domningar/stickningar i båda benen, har varit med om en olycka eller tidigare har varit sjuk i cancer.

21 Dec 2020