Tillagning av fisk du fångat själv

Att fånga sin egen fisk och äta den direkt, det är rätt fantastiskt. Dock skiljer det sig en del då du ska tillaga den, om du jämför med att ha köpt den på sydfisk.se eller i fiskbilen eller i affären.

Om fiskelyckan är med endig kan det vara lockande att tillaga fångsten direkt, på stormkök eller över öppen eld. Dock finns det en del saker att ha koll på. Du bör vara medveten om att fisk är ett ömtåligt livsmedel. Förvara nyfångad fisk i en uftig korg eller i en kylväska med klampar. Undvik att ha den i en plastpåse och lägg den inte direkt på marken.

Fler bra tips

Många tänker att det är som godast att laga till fisken direkt då man dragit upp den. Men det kan vara svårt att steka den då. En nyfångad fisk som inte har fått ligga i  kylskåp eller kylväska en stund är stel, och därför svår att steka på båda sidor.

Det du kan göra, det är att baka fisken i folie när den är nyfångad. Den ska bakas på glödbädd, inte i eld. Vissa fiskar kan också grillas på pinne.

Glöm inte att du före du ska tillaga fisken måste rensa den. Du ska skära bort dess gälar, samt se till att ta bort blodranden. Var försiktig så att du inte punkterar gallblåsan.

Vissa fiskar måste fjällas, som till exempel harr eller sik. Gör det direkt då du fångat den, men rensa ut den innan.

28 Jun 2022