Hitta inspiration av naturen

Som fotograf och konstnär så kan man hitta inspiration av det mesta. En bra sak att inspireras av just, är vår egen natur vi har här i Sverige. Naturbilder har ju en förmåga att bli riktigt bra med. Det utan att du som fotograf behöver lägga ner allt för mycket energi. Det eftersom att naturen i sig kan visa sig från sin bästa sida, nästan redigerad och editerad på egen hand. En vacker solnedgång eller soluppgång är magiskt att få med på bil. Det går att göra det till konst och natur helt enkelt. Många bilder på naturen blir ju rena rama konstverken. Du som fotograf behöver bara vara på rätt plats vid rätt tillfälle. 

Ta bättre naturbilder

Här kommer ett par tips på hur du kan ta bättre naturbilder.

Stig upp tidigt eller lägg dig sent. För att få så fina färger som möjligt i dina bilder bör du undvika att fotografera när solen står som högst på himlen. Så ge dig ut när det är solnedgång eller uppgång. 

Om du är ute på dagen ändå, använd polfilter i starkt ljus. Det förstärker de blå nyanserna i himlen och de gröna färgerna i gräs, träd och buskar.

Skapa djup i naturbilden genom att få med bjekt i bildens för-, mellan- och bakgrund.

För att det ska bli skakfria kort, ta med ett stativ!

Det kan vara svårt att få natur- och landskapsbilderna att göra verkligheten rättvisa med kameran. Ett knep för att åstadkomma en bra naturbild är att välja en särskild detalj, ett mönster eller en form. Leta därför efter linjer, symmetri eller en S- eller sicksakform, som kan leda blicken in i bilden.

 

 

 

5 Oct 2019