Är mina pengar säkra på banken?

Vi lever i en digital värld och alla våra pengar är idag ettor och nollor på en server någonstans. Förr kunde pengarna bli stulna av rånare som med våld tvingade till sig bankens pengar. Idag kan de stjälas av någon med dator och rätt kunskaper om hur man hackar och tar sig in i säkra system. 

Just banker och andra aktörer inom den finansiella sektorn är högvilt för de som vill stjäla pengar. Av den anledningen har de också väldigt starka skydd. Sedan 16 januari 2023 tillämpas dessutom DORA (Digital Operational Resiliance Act) som ska stärka skyddet ännu mer. 

Säkrare än någonsin förr

Faktum är att dina pengar på banken aldrig varit säkrare. Det finns till att börja med ett flertal olika back-uper som kickar in och visar rätt information i de få fall något har hänt, och skulle en bank bli utsatt för en attack så är du som privatperson försäkrad. Pengarna kommer komma tillbaka till banken. 

Men att ens komma åt dem är extremt svårt, så svårt att det är väldigt få som ens försöker. De som vill ta dina pengar går nog faktiskt hellre en annan väg och försöker lura dig att ge dem dina uppgifter. Sen loggar de in, låtsas vara du, och tömmer alla dina konton på några sekunder och kan till och med ta lån i ditt namn. Du kan alltså känna dig trygg när pengarna är på banken, så länge du själv inte loggar in med Bank-ID åt tjuvarna, eller ger dem dina lösenord. 

24 Jan 2024